Fotograf: Ulrika Ekblom / SÖD
Utskrivbar version av logotyp.

Bilder

2
okt
2012

Andjakt på sjön med hund

Andjakt på sjön med hund

Änderna skjuts när de kommer in över viken för kvällen och hundarna hämtar de skjutna änderna i vattnet. Hundarna arbetar med glädje och styrs av sina förare med imponerande precision!

Skriv kommentar

28
sep
2012

Mingeltallrik på evenemang i skogen

Mingeltallrik

Mingel i samband med demonstration av en ny väderstation utanför Björklinge, med forskare från bland annat Uppsala och Lund. Mitt ute i skogen eller centralt i stan spelar ingen roll – Kingstreet fixar biffen!

Mingeltallrik
Kuvertbröd och vispat smör
Prästostpaj med trattkantareller
Tunnbrödwrap med rökt Grisslehamnslax, pepparrot och äpple
Sandwich med Tvärnöskinka, gulbeta och getost
Älgfärsköttbullar med krusbärskompott
Rostad Anyapotatis med betor, bakad lök och rostade solrosfrön, i portionsglas

 

Skriv kommentar

18
sep
2012

Havtornsdessert

Havtornsdessert

Jaktmiddag
Sikrom med dillpotatisterrin, vaktelägg och kavringskrutonger
Mixed grill med Hagbykyckling, flankstek från Källberga, handstoppad salsiccia, trattkantarellpotatis samt ört- och tryffelsmör
Havtornscrème med chokladtryffel på mandelbotten samt passionsfrukt- och melonsallad

Skriv kommentar

8
sep
2012

Bröllop i Vasasalen, Uppsala slott

Bröllopshjärta

Bröllopscatering på Uppsala slott
Förrätt   Carpaccio på italienska charkuterier, getostsufflé, confiterad plommontomat och pinjenötter
Varmrätt   Kalv med primörknyte, tryffelaioli, potatisterrin och schalottenrödvinssås
Dessert   Rabarberterrin, jordgubbssallad med vaniljkräm samt varm chokladbakelse

Skriv kommentar

18
apr
2012

Kingstreets Matkasse

Mellan februari 2011 och april 2012 levererade vi en matkasse till privatpersoner i Uppsala med omnejd. Vi var mycket stolta över vår matkasse. Den innehöll halvt färdiglagad mat tillagad av Jonas med mycket närproducerade råvaror och inga tillsatser. Nu är det 100 procent catering som gäller för oss igen men vi tar med oss många nyttiga erfarenheter och nya kontakter med lokala producenter av både kött och grönsaker.

Skriv kommentar

13
feb
2012

Sallad på tillväxt hos Orto Novo

Sallad på tillväxt hos Orto Novo

På studiebesök på Orto Novo. Häftigt att se sådana mängder sallad och örter. Intressant med nya, vackra sorter på väg ut i handeln.

Skriv kommentar

7
nov
2011

Nära kött från Duderö utanför Östhammar

Nära kött från Duderö utanför Östhammar

Nu har vi en till nära leverantör av nötkött. I morse var Jonas hos Marie och Rickard på Duderö Limousin och hämtade kött som vi kommer att bjuda på framöver. Gå gärna in på deras hemsida, www.duderolimousin.se och blogg, duderolimousin.blogspot.com. På bloggen finns massor av fina bilder.

Skriv kommentar

19
sep
2011

Koka fond

Nu har vi fått hem kött från vår grannbonde Janne och det är med i tisdagens middag som färs. Den här veckan kommer vi att koka fond på benen. Skillnaden i smak mellan riktig fond och köpt buljong är jättestor och dessutom vet man exakt vad som är i, inga konstiga tillsatser utan bara rena äkta råvaror.

Så här gör vi vår Kalvfond
Vi har en 75-litersgryta att koka i, det finns antagligen inte i ert kök men proportionerna går ju att skala ner och metoden är densamma. Det tar tid men är inte svårt.

  1. Lägg 20 kg sågade kalvben på ugnsplåtar.
  2. Rosta i ca 30-40 minuter i 225-gradig ugn tills gyllene. Rör om ett par gånger. Häll bort eventuellt fett, var försiktig för det är riktigt varmt.
  3. Häll benen i grytan, täck med vatten och koka upp. Benen får nu endast sjuda försiktigt och absolut inte stormkoka, då fälls limämnen ur benen och ger smak åt fonden.
  4. Skala 2 kg morötter, 3 kg gul lök, 2 kg rotselleri och skär i grova bitar. Skär ett par vitlökar grovt, låt skalet vara kvar. Lägg alltsammans på plåtar tillsammans med torkad timjan, lagerblad samt hel svart- och vitpeppar.
  5. Rosta i 225-gradig ugn 15-20 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. När 5 minuter återstår tillsätt 800 g god tomatpuré och rosta med.
  6. Häll de rostade grönsakerna i fondkoket och koka försiktigt 6-8 timmar. Skumma under tiden bort fettet som flyter upp. Fyll på med vatten så att det under hela koket täcker ben och grönsaker.
  7. Sila därefter fonden och reducera (koka ner) tills cirka en ¼ återstår. Skumma under tiden, det är viktigt.
  8. Sila och kyl ner.
  9. Du har nu en kraftig mörk buljong helt utan salt att använda som grund i en mängd såser. Den håller ca en vecka i kylen och 6 månader i frysen. Ett tips om du fryser in är att frysa i istärningsform så tar du sedan lätt fram det som behövs.

Skriv kommentar